Rekrutacja do V edycji międzynarodowego projektu rozwoju kompetencji w zawodzie Kucharz – „Gotuj po hiszpańsku II”
F undacja PROAKTYWNI rozpoczęła rekrutację do V edycji „Gotuj po hiszpańsku II”, projektu kształcenia umiejętności kulinarnych w zakresie kuchni śródziemnomorskiej w Hiszpanii.
Zapraszamy:
– osoby w wieku 18-35 lat
– osoby bezrobotne
– osoby bierne zawodowo
– osoby zamieszkałe w Małopolsce
Formy wsparcia przewidziane w projekcie:
I. PRZYGOTOWANIE DO WYJAZDU: (ok. 1,5 miesiąca)
– kurs języka hiszpańskiego
– zwrot kosztów dojazdu na warsztaty i kurs hiszpańskiego
– stypendium szkoleniowe za każdą godzinę uczestnictwa w zajęciach
– ubezpieczenie
II. W TRAKCIE POBYTU ZA GRANICĄ (2 miesiące)
– kurs kuchni śródziemnomorskiej w hiszpańskiej szkole gastronomicznej
– kurs j. hiszpańskiego
– wyjścia integracyjno-kulturalne
– praktyki w hiszpańskich restauracjach
– bilety lotnicze i dojazd do miejsca zakwaterowania
– zakwaterowanie w apartamentach (od 120-140 m) po 5, 6 osób każdy blisko centrum Walencji
– WIFI w apartamencie
– wyżywienie na praktykach i w trakcie kursu kulinarnego
– kieszonkowe na wyżywienie
– karta miejska na transport lokalny
– strój roboczy na zajęcia
– dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne i karty EKUZ
– dodatkowo ubezpieczenie NNW i na koszty leczenie w towarzystwie ubezpieczeniowym
III. PO POWROCIE (do chwili znalezienia zatrudnienia)
– wsparcie pośrednika pracy i pomoc w znalezieniu zatrudnienia
– warsztaty aktywnego poszukiwania pracy i autoprezentacji
– staże
Szczegółowe informacje o projekcie i formularz aplikacyjny dostępne są na stronie internetowej www.gotujpohiszpansku.pl oraz w Biurze Projektu: tel. 12 200 21 77, e-mail gotuj@fundacjaproaktywni.pl, ul. Szlak 8a, 31-161 Kraków.
Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości Proaktywni zaprasza do wzięcia udziału w projekcie pt. „Wyjdź na Plus”, finansowanym ze środków Unii Europejskiej i budżetu Państwa.
Celem projektu jest zwiększenie poziomu aktywności zawodowo-społecznej oraz zwiększenie zdolności do zatrudnienia 120 osób, w wieku 18-64 lat, pozostających bez pracy, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.
Udział w projekcie „Wyjdź na plus” jest całkowicie BEZPŁATNY.
W ramach projektu oferujemy:
- PŁATNE STAŻE z możliwością zatrudnienia,
- Udział w bezpłatnych warsztatach i szkoleniach zawodowych dopasowanych do potrzeb i predyspozycji uczestników,
- Wsparcie ze strony osobistego opiekuna i innych specjalistów,
- Nabycie nowych umiejętności zawodowych,
- Indywidualne doradztwo zawodowe
- Zwrot kosztów dojazdu na zajęcia, szkolenia i do miejsc stażowych,
- Poczęstunek podczas zajęć
Aby wziąć udział w projekcie „Wyjdź na plus” należy spełnić poniższe warunki:
- mieć od 18 do 64 lat;
- mieszkać na terenie miasta Tarnów, bądź powiatu tarnowskiego;
- być osobą w trudnej sytuacji życiowej (np. bezrobotną, bierną zawodowo, w obecnej chwili bez dochodu, posiadającą orzeczenie o niepełnosprawności, osobą korzystającą z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej, kwalifikującą się do objęcia pomocą społeczną lub innej trudnej sytuacji życiowej).
CEL PROJEKTU, WARTOŚĆ i PLANOWANE EFEKTY
Celem głównym projektu jest kompleksowa aktywizacja społeczna i zawodowa 120 osób zagrożonym ubóstwem lub wykluczeniem społecznym zamieszkałych na terenie miasta Tarnowa oraz powiatu tarnowskiego w szczególności z obszarów rewitalizowanych, w tym doświadczających wielokrotnego wykluczenia społecznego i korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Grupa docelowa to osoby w wieku 18-64 lat.
Wartość projektu 1 742 644,80 zł z czego kwota dofinansowania wynosi 1 655 512,56 zł.
Planowanym efektem projektu będzie:
- nabycie/zwiększenie umiejętności społecznych przez min. 102 osoby
- nabycie nowego doświadczenia zawodowego przez udział w stażach zawodowych przez min. 64 osoby
- nabycie nowych umiejętności zawodowych przez udział w szkoleniach przez min. 51 osób
- podjęcie zatrudnienia przez min. 31 osób
Okres realizacji Projektu: 01.11.2017r. do 30.10.2020r.
Szczegółowe informacje można uzyskać dzwoniąc pod nr telefonu: 143000451; 579517630; 530593998.